Türkiye’de üretilen deli bal özeldir ve yalnızca Karadeniz kıyısındaki köylerdeki birkaç arıcı tarafından üretilmektedir. “Deli” bal olarak anılan balın etkileri yüzyıllardır bilinmektedir. Varlığına dair ilk bilgiler 20 yüzyıl öncesine dayanmaktadır. Antik Yunan yazar Xenophon’un “Anabasis” adlı eserinde anlatılmıştır. Bu “deli balın” küçük bir miktarı bile sarhoşluğa, daha büyük bir miktarı ise delilik krizine yol açabilir. Rahatlatıcı olan ise bu durumların hızla geçmesi ve “kurbanların” yavaş yavaş iyileşmesidir.
Baş dönmesi ve halüsinasyonlar
Özel bal çok popüler. Ama neden? Kim zehirlenmek ya da deli gibi hissetmek ister ki? Kim baş dönmesinden, halsizlikten, aşırı terlemeden, mide bulantısından ve kusmadan hoşlanır? Kim bayılma, bulanık görme, titreme veya uzuvlarında uyuşma hissi riskini göze almak ister? Bu tür balı aşırı dozda tüketenlerin başına gelen de tam olarak budur. Peki neden “normal bal” değil de onu arıyorlar? Tüm kitabını bu spesifik ürüne ayıran tıp profesörü Abdülkadir Gündüz, bazı vakalarda bunun, kabul edilen halüsinojenlerden hoşlanan insanlarla ilgili olduğunu, ancak “deli bal”ın asıl kullanıcıları olmadığını buldu.
Gündüz’ün yazdığı gibi, bu balın özel etkisi, arıların sözde zehirli özel maddeler içeren bitkilerden nektar toplamasından kaynaklanmaktadır. Grayanotoksinler. Bunlar, küçük miktarlarda bile baş dönmesine, daha büyük miktarlarda ise halüsinasyonlara neden olabilen doğal nörotoksinlerdir.
Orman güllerinin her türü zehirli maddeler üretmese de, orman güllerinde bulundukları için bazen orman gülleri olarak da adlandırılırlar. Türkiye’de yetişen bu ormangülü türü, özellikle yüksek oranda greyanotoksin konsantrasyonuna sahiptir, bu nedenle bitki, örneğin romatizma veya diş ağrısında ağrı kesici olarak da kullanılır. Ancak aynı şey tüm zehirli maddeler için geçerli olan greyanotoksin için de geçerlidir – her şey doza bağlıdır.
“Deli bal” ne zaman zehirler? Bu öyle kolay belirlenemez. Bazı araştırmacılar dozu güvenlik sınırı olarak 5 ila 30 gram arasında belirlerken, bazılarına göre zehirin tezahür etmesi için minimum miktar 30 ila 180 gram arasındadır. Bitki türleri, tüketicinin fiziği ve hatta mevsim bile rol oynuyor; yazın çıkarılan “çılgın bal” daha güçlüdür, çünkü yılın bu zamanında orman gülleri daha fazla greyanotoksin oluşturur.
Hem afrodizyak hem de ağrı kesici mi?
Teorik olarak, Grayanotoksin zehirlenmesinin ölümcül sonuçları da olabilir. Ve bu genellikle ormangülü yedikten sonra koyun, keçi veya eşeklerin başına gelir. Şu ana kadar insan ölümüyle ilgili bir rapor bulunmuyor ancak bu, zehirlenmenin güvenli olduğu anlamına gelmiyor; belirtiler kalp krizine benzeyebilir.
Peki “Deli Bal” adı verilen bu balın bu kadar popüler olmasının nedeni nedir? Diğerinden daha mı tatlı? Tüccarlar onun iyileştirici gücünü efsanelere anlatarak reklamını yaptılar. “Deli Bal” yüksek tansiyona karşı yardımcı oluyor, cildi daha yumuşak, parlak ve temiz hale getiriyor, bronşları temizliyor, nefesi tazeliyor ve ağrı kesici etki gösteriyordu. Ve son fakat bir o kadar da önemlisi, bir afrodizyak görevi görüyordu. Ancak tüm bunlar hiçbir zaman bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.